Учитељ Милош и његови ђаци добитници још једне Европске ознаке квалитета за изузетан рад у eTwinning пројекту

European quality labelУченици прошлогодишњег IV2, а садашњи ученици петог разреда, заједно са својим учитељем Милошем Баковићем су, након добијања Националне ознаке квалитета, добитници и Европске ознаке квалитета за изузетан рад у оквиру пројекта „Catch the Future with STEM“. „То значи да су ваш рад, рад ваших ученика и школе признати на највишем европском нивоу. Такође, ваш пројекат ће бити изложен у посебном простору европског портала на http://www.etwinning.net.“, пише у обавештењу које је стигло на адресу учитеља наше школе. У пројектима су учествовали просветни радници из Србије, Португалије, Естоније, Румуније, Молдавије, Италије, Литваније, Шпаније и Француске.

eTwinning је платформа намењена просветним радницима који раде у школама и предшколским установама у Европи за потребе комуникације, сарадње, развијања пројеката, размене, учења и подучавања. eTwinning подстиче сарадњу међу школама у Европи употребом информационо-комуникационих технологија, тако што се школама обезбеђују подршка, алати и услуге.

Енглески појам STEM упућује на неколико академских дисциплина: наука (science), технологија (technology), инжењеринг (engineering) и математика (mathematics). Циљ пројекта „Catch the Future with STEM“ је примена STEM образовања, што омогућава ученицима да самостално развијају вештине и долазе до знања, а не да се ученицима директно преносе постојећа знања, узимајући у обзир брзину долажења до одређених информација. Активно усвајање знања у настави подразумева мотиве, циљеве, деловање, операције и стваралачку активност уз ангажовање различитих психофизичких снага. Активно усвајање знања је применљивије и трајније, а активним учењем убрзава се развој конгитивних способности и способности самосталних стицања знања. Схватање STEM дисциплине односи се на решавање проблема, критичко размишљање и креативност., али и обогаћивање постојећих учионица оригиналним методама, техникама и материјалима. Игролика настава је иновативни модел у пројекту, где ученици образовне задатке остварују путем игре. Kроз игру деца развијају чула и ствара се основа за учење. Разноврсност игара доприноси разноликости наставе што појачава мотивацију и ученика и наставника за учење и рад.

eTwinning партнери су комуницирали путем e-mail-а, кроз TwinSpace и преко форума. Ученици су испуњавали радне задатке у складу са упутствима: сарађивали су и комуницирали са децом из различитих европских земаља, користили различите ИKТ алате и развијали различите вештине. У оквиру пројекта били су следећи задаци: презентовање образовних игара које ученици користе у настави, обележавање Недеље програмирања у школи, издвајање специфичних STEM студија и експеримената, примена STEM учења у природи, приказ новогодишњих STEM активности и сл.

Списак свих добитника Европске ознаке квалитета налази се на следећем линку:

https://www.etwinning.net/en/pub/newsroom/highlights/schools-awarded-the-european-.htm

 

 

Постави коментар