Интернет зависност

internetzavisnost

Зависност од Интернета је у модерном добу постала озбиљан поремећај, који има велики утицај на живот зависника.

Знакови да сте зависни од Интернета:

Губљење појма о времену док сте онлине. Да ли често затичете себе на Интернету дуже него што сте планирали? Да ли се пар минута претвара у пар сати? Да ли постајете нервозни када се ваше време онлине прекида?

Проблеми са извршавањем задатака код куће или на послу. Да ли вам се скупљају обавезе због тога што проводите превише времена онлине? Можда чак користите Интернет када сви оду на спавање, како бисте имали више слободе.

Изолација од пријатеља и породице. Да ли ваш социјални живот пати због Интернета? Да ли игноришете пријатеље и породицу? Да ли се осећате као да вас нико не разуме у „стварном свету“?

Осећање кривице због употребе Интернета. Да ли вам је доста звоцања ваших родитеља да оставите компјутер? Да ли лажете друге о својој употреб Интернета и кријете своје онлине активности?

Осећање еуфорије при употреби Интернета. Да ли користите Интернет када сте тужни, уморни, несрећни или када хоћете да будете срећнији него што већ јесте? Да ли сте (неуспешно) покушавали да ограничите своју употребу Интернета?

Kако можете да помогнете ако сте : а) Дете

Будите добар узор.
Добро се владајте на Интернету.
Представите их људима који користе Интернет само као алат.
Укључите их у оффлине активности.
Дајте им до знања да сте забринути за њих.
Подржавајте их, без обзира на све.
Охрабрите их да траже професионалну помоћ.

б) Одрасла особа

Охрабрите друге интересе и социјалне активности. Натерајте дете да се склони са компјутера. Изађите са њим у шетњу, упишите га да тренира неки спорт…било шта што ће му на дужи временски период одвући пажњу.

Поставите границе. Ограничите где и када ваше дете може да буде онлине. Било би од велике помоћи ако ви као родитељ пратите сопствене забране.

Kористите апликације да ограничите дететову употребу смартфона. Постоје бројне апликације које вам могу помоћи.

Разговарајте са дететом о проблемима. Kомпулзивна употреба компјутера може бити знак већих проблема.

Потражите помоћ. Питајте наставнике и осталу родбину да вам прискоче у помоћ.